طرح ګلبدين حكمتيار (توقف خشونتها در افغانستان)
گلبدين حكمتيار طرح “توقف خشونتها در افغانستان” را به گروههاي سياسي در انگليس ارائه داد
روزنامهي الحيات متن طرح گلبدين حكمتيار را در خصوص توقف خشونتها در افغانستان كه از سوي معاونانش تقديم گروههاي سياسي در انگليس شده است، منتشر ساخت.
به گزارش ايسنا به نوشتهي اين روزنامهي چاپ لندن، قريب الرحمن سعيد، يكي از رهبران سابق حزب اسلامي و سخنگوي سابق گلبدين حكمتيار، رهبر حزب اسلامي افغانستان اين طرح را تقديم گروههاي سياسي در انگليس كرده و خواستار حمايت جهت دستيابي به راه حل براي بحران افغانستان شده است.
با اين حال روشن نيست كه حكمتيار تا چه زماني ميتواند بقيهي گروههاي پشتون را با طرح خود همگام كند به ويژه اينكه وي جزيي از گروه طالبان كه در حال حاضر جنگ عليه دولت و نيروهاي خارجي را هدايت ميكند، نيست.
حكمتيار از برخي استانهاي جنوب شرق افغانستان به عنوان پايگاههايي براي عمليات خود استفاده كرده است.
حكمتيار حامل طرحي با عنوان “پيشنهاد احزاب معارض داخل افغانستان به منظور انجام مذاكرات صلح” است كه در برگيرندهي چندين نكته است.
حكمتيار در ابتداي طرح خود اعلام كرده است: من موافق تبادل آرا دربارهي آينده افغانستان با گروههاي مربوطه هستم. اين مذاكرات بايد در سريعترين زمان ممكن آغاز شود و بايد خونريزيهاي جديد متوقف شود.
حكمتيار در اين طرح خود عنوان داشته است: هيچ راهي به جز راه حل مذاكره براي توقف درگيريها در افغانستان ميان دولت حامد كرزاي، مورد حمايت غرب و معارضان آن و در راس آن طالبان نيست.
اين طرح دربرگيرندهي نكاتي است كه نخستين بند آن عقبنشيني نيروهاي خارجي از افغانستان و تعيين جدول زماني معين براي عقبنشيني اين نيروها است.
اين عقبنشيني با متمركز ساختن مجدد نيروهاي خارجي در داخل پايگاههايشان شروع ميشود و در مرحلهي دوم، عقبنشيني كامل نيروهاي خارجي از جمله سيستمهاي امنيتي سري و ديگر سيستمهاي امنيتي و مشاوران آغاز ميشود.
در اين طرح آمده است: در چنين شرايطي همزمان با آغاز اجراي بند قبلي، دولت انتقالي افغان بدون دخالت كشورهاي خارجي تشكيل ميشود و بايد افرادي صادق و مورد قبول تمام افغانها اين دولت را تشكيل دهند. بند دوم و سوم بر لزوم اجراي آشتي ملي افغانستان قبل از آغاز سازماندهي براي انتخابات جديد تحت نظارت دولت انتقالي اشاره دارد. انتخابات سراسري و آزاد خواهد بود و اين انتخابات تنها بعد از عقبنشيني نيروهاي خارجي برگزار ميشود. بند پنجم اين طرح اين است كه انتخابات موجب تشكيل دولت مورد قبول ملت افغانستان شود.
بند ششم اين طرح بر اين مساله دلالت دارد كه افغانها قادر به برقراري امنيت هستند و اگر ديگران نگران ناتواني افغانها از اين مساله هستند بايد بگوييم كه ما آمادهي پذيرش نيروهاي امنيت كشورهاي عضو سازمان كنفرانس اسلامي به استثناي نيروهاي كشورهاي همجوار افغانستان هستيم.
در اين طرح همچنين بر لزوم آغاز اجراي گامهاي اعتمادسازي تاكيد شده و آمده است: كاهش عمليات نظامي، آزادي زندانيان و تعهد افغانستان به اينكه تهديدي براي جهان و كشورهاي همجوارش نيست در اين زمينه است.
بر اساس اين طرح تعهد شركاي ما در مذاكرات اين است كه در امور داخلي افغانستان دخالت نكنند و عدم تهديد افغانستان عليه همسايگانش و جهان به اين معناست كه ديگر القاعده در داخل افغانستان عليه كشورهاي همجوار و جهان تهديدي نخواهد داشت.
حكمتيار در پايان طرحش عنوان داشته است: افغانستان صلح طلب، مستقل، روابط سياسي، اقتصادي و فرهنگي خود را با تمام كشورهاي جهان و جامعهي جهاني حفظ خواهد كرد و ما بر اساس احترام متقابل با اين كشورها روابط برقرار خواهيم كرد.