گفت وشنود فضل الرحیم رحیم ، با حفیظ کروندگر

د لراوبر اداره | اکتوبر 15th, 2008



گفت وشنود فضل الرحیم رحیم ، با حفیظ کروندگر ، اواز خوان پرتلاش و با استعداد کشورما مقیم اطریش

حفیظ کروندگر، در قریهء پشه ئی ولایت لغمان، دیده بدنیا گشوده . کروندگر، در ولایات هرات ، کابل ، زابل و ننگرهار زندگی نموده . وی بعد از فراغت از لیسه حربی به عنوان شاگرد ممتاز شامل فاکولتهء طب کابل شد و با اخذ بورس تحصیلی به اروپا رفت وتحصیلاتش را در اروپا به پایان رسانید . از مد ت ده سال بدینسو اواز می خواند البوم های زمزمه های هجرت ، وطن ارمان ارمان و افغان البوم ثمرهء از کارهای هنریش است که به علاقمندان موسیقی عرضه نموده . حفیظ کروندگر ، در حال حاضر در کشور اطریش زندگی می کند و به صفت کارمند ادارهء پناهندگی وزارت داخله اطریش، مصروفیت رسمی دارد. گفت وشنود پیرامون فعالیت های هنریش با وی انجام داد ه ام که توجه تو صاحب دل خوانده را به ان معطوف میدارم .

– اگر این گفت شنود را از این جا اغاز کنیم که چگونه به موسیقی رو اوردید توضیح شما در زمینه چیست ؟



– مشوق اصلی من در عرصهء موسیقی پدرم است. زیرا وی از فاکولتهء ادبیات پوهنتون کابل فارغ گردیده و زیاد علاقه داشت من با نوای موسیقی و کلام شعر اشنا شوم و به همین دلیل هم بود که همیشه مرا در محافل ادبی و هنری با خود می برد و هنوز ده سال داشتم که پدرم برایم اشعار اهنگها را میداد تا من انرا زمزمه کنم و ارزو داشت تا روزی فرزندش با این هنر دل انگیز ، اشنا و رابطه داشته باشد و از جانبی من هم شخصا به موسیقی شوق و علاقه داشتم .من به دلایل مختلف مدتی از موسیقی فاصله گرفتم تا اینکه سرانجام در کشور اطریش، پناهنده شدم و خوشبختانه از مدت ده سال به اینطرف با همان شوق و ذوق اولی که به موسیقی داشتم مجددا به کار موسیقی اغاز نمودم . و دلیل اینکه من به موسیقی دوباره رو اوردم این است که ما افغانها هریک ما درد ها ، گفتنی های از ناهنجاری های تحمیلی روزگار خود داریم به نظر من بهترین راه برای بیان این همه و برای برملا ساختن ان همه گفتنی ها بهترین وسیله موسیقی است که می توانم به وجهه بهتر انرا به مخاطب ما که مردم است برسانیم . انچه بصورت خلاصه می خواهم بگویم این است که من در دلم گپ های برای گفتن دارم که می خواهم در لابلای اهنگ هایم انرا با هموطنانم قسمت نمایم .

– برای اموزش اساسات موسیقی ، ایا اندوخته های اکادمیک دارید و یا اینکه نزد استادان موسیقی کشورما ، زانو زده اید؟

– با تاسف من در عرصهء موسیقی اموخته های مسلکی و مکتبی ندارم اما سالها قبل که من در ولایت لغمان زندگی می کردم در انجا گروهء هنری فعالیت داشت که رهبری انرا دوست نهایت عزیزم محترم استاد پتوال به عهده داشت که تا اندازی با اساسات موسیقی به اساس رهنمائی های وی اشنا شدم و فعلا من در اطریش زندگی می کنم در این جا یکی از دوستان نهایت صمیمی ام که تحصیلات اکادمیک در عرصهء موسیقی دارد بنام زبیر بختیار ، در قسمت موسیقی ، اهنگ هایم و ترتیب و تنظیم موسیقی مرا یاری می رساند. در کنار این همه بهترین استاد برای من در عرصهء موسیقی شنیدن دوامدار اهنگهای استادان موسیقی کشور ما است که از شنیدن ان لذت میبرم و ضمنا چیز های رااز لابلای این اهنگها می اموزم .

– به نواختن کدام یک از الات موسیقی، دسترسی کامل دارید ؟

– من به نواختن هارمونیه و کیبورد دسترسی دارم و به شکل شوقی گاه گاهی رباب هم می نوازم .



-از اشعار کدام یک از شاعران کشورما بیشتر تصنیف اهنگهای تان راساخته اید ؟

– در این رابطه می خواهم بگویم که برای من مهم این است که تصنیف اهنگی را که می سرایم حاوی چی پیامی است و در متن ان چیزی نو برای گفتن داشته باشد من بصورت کل اشعاری را برای اهنگهایم انتخاب می کنم که در ان عشق ، محبت ، درد، و خلاصه اینکه حرفی ، پیامی و یا گفتنی از دلها داشته باشد و ضمنا من ذوق و سلیقهء شنوند ها را نیز در انتخاب اشعار تا حد امکان مد نظر می گیرم .بصورت اخص من از اشعار محترم بابورزی صاحب ، محترم سنگروال صاحب، محترم پتوال صاحب و محترم فعال صاحب تا به حال در تصنیف اهنگهایم استفاده نموده ام.

– از هنر مندان کشور ما کار کدامین انها در کار هنری شما تاثیر گذار بوده ویا خود را پیرو ان میدانید؟

– می خواهم صادقانه بگویم که به تک ، تک از هنرمندان کشور ما احترام و علاقه دارم و اهنگهای شانرا با تمام شوق و ذوق می شنوم و واقعا لذت میبرم .اما به صدا و هنر محترم منگل از طفلیت علاقمند بودم و بدون مبالغه می خواهم بگویم که وی به شکل غیر مستقیم استاد و رهنمائی من در عرصهء موسیقی است اهنگهای اور ا دوست دارم و بیشتر ارزودارم تا پیرو هنر او باشم .

– تا جائیکه من میدانم شما در کشور اطریش تشریف دارید . ایا کنسرت های مشترکی تا به حال با سایر هنرمندان داشته اید اگر داشته اید لطفا ما را نیز در جریان قرار دهید؟

– میخواهم بصورت واضح و روشن در رابطه به پرسش شما ابراز نظر نمایم، من در عرصهء موسیقی ده سال کم بیش است که مصروف هستم که این مدت مصروفیت در عرصه موسیقی به نظر من ان چیزی نیست که ادعا کنم که من هر چی را در این عرصه میدانم بنا من هیچ گاهی جرئت انرا نکرده ام تا با یکی از هنر مندان سابقه دار کشور ما کنسرتی مشترک داشته باشم من طرفدار این هستم که هنر مندان با هم کنسرت های مشترک داشته باشند به نظر من این یک کاربسیار عالی و مثبت است . ولی تا جائیکه من برداشت نموده ام تا هنوز چنین یک نظر جمعی نزد هنرمندان ما با تاسف بوجود نیامده اما امید وارهستیم که روزی ما شاهد برگزاری چنین کنسرتهای مشترک هنرمندان ما باشیم . من تا به حال با هنرمندان سابقه دار کشور ما کنسرت اجرا ننموده ام اما خیلی ارزو دارم اگر چنین تقاضائی ازمن صورت بگیرد با کمال میل انرا می پذیرم.انچه به کنسرتهای من ارتباط می گیرد من همیشه برای جوانانیکه تازه به هنر موسیقی رو اورده اند مجال حضور در ستیژ کنسرت هایم را برایشان داده ام .

– به نظر شما موسیقی یعنی چی ؟

– موسیقی علم است و این علم مانند بحراست و کسانیکه در مجموع با هنرهای مختلف دسترسی و سر کار دارند صاحبان استعداد خدا داد هستند که بوسیله علاقه ، شوق و عشق به ظرافت های هنر راه می یابند و انراتصویر می کنند. موسیقی در همگونی با شعر خوب با ظریف ترین رشته های روح انسان تامین رابطه می کند به عقیده من موسیقی بحری بی انتهای عشق، محبت ، صمیمیت و صفا است .

– به نظر شما یک هنر مند موفق کدام خصوصیت را داشته باشد تا ارایه های هنریش پسندیده خاطر شنونده قرار گیرد؟

– پاسخ به این پرسش شما برای من اندکی مشکل است ولی بازهم میخواهم بگویم که هنرمند موفق کسی است که همیشه در ارایه های هنری خود ذوق ، خواست و سلیقهء مخاطب خود را در نظر داشته باشد و ضمنا در انتخاب اهنگهای که به اواز هنر مند دلنشین واقع می شود زیاد تر توجه نماید .

– وضع موسیقی را شما چگونه می بینید ؟

– پاسخ همه جانبه و دقیق را من می گذارم به استادان موسیقی کشور ما اماانچه من می خواهم در این مورد ابراز نظر نمایم این است که در کشور ما افغانستان ، موسیقی و زن بدون دلیل سرکوب شده اند. با علم ، هنر و موسیقی ظلم صورت گرفته که در واقعیت ما بالای خود ظلم کرده ایم در تمام نقاط افغانستان از اواز خوانان محلی گرفته تا استادان ، هنر شان انچنانیکه شایسته بود مورد احترام قرار نگرفته در حالیکه این هنرمندان د رهر گوشهء از وطن ما با نواختن و خواندن اهنگها همیشه محافل خوشی ما را رونق بیشتر بخشیده اند ولی در برابر انها بی پروائی صورت گرفته و می گیرد حتا با تهدید و تحقیر مواجه شده اند . به نظر من مقصر این همه را نمی توانیم این و یا ان حزب سیاسی قلمداد نمایم بلکه این ما هستیم که موجب عدم رشد هنر موسیقی در کشور خود شده ایم . در عرضهء موسیقی کار لازمی که باید می شد نشده مکاتب موسیقی وجود ندارد همیشه استعداد های که در این عرصه سربلند نموده اند به شکلی از اشکال سرکوب شده اند. اگر بخواهیم برای بهبود موسیقی در کشورما اقدام نمایم خوشبختانه استعداد های وجود دارند . باید کار زیادی در این زمینه صورت گیرد .

– تا به حال ایا، البومی از شما برای علاقمندان موسیقی عرضه شده ؟

– من تا به حال 3 سی دی به علاقمند موسیقی کشور ما عرضه نموده ام بنام های زمزمه ها هجرت ، وطن ارمان ارمان و افغان البوم نام دارند.

– در پایان من از تهء دل به هر هموطنم صحت ، سلامتی ، اتحاد و اتفاق ارزو دارم .

از شما اقائی حفیظ کروندگر ، جهان سپاس که به پرستش هایم پاسخ گفتیتد .
12.10.2008

Copyright Larawbar 2007-2024